Hoeveel bespaar je door over te schakelen op een waterfilter?

In een wereld waar duurzaamheid en budget centraal staan, kan de keuze tussen flessenwater en een eigen waterzuiveringssysteem voor bruisend water ingewikkeld zijn. Is het echt voordeliger om te investeren in een waterzuiveringssysteem op de lange termijn? Of zijn we goedkoper uit met het kopen van flessenwater? In deze blogpost duiken we in de cijfers en vergelijken we de kosten van beide opties om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

tds meter

Hoeveel geven we jaarlijks uit aan flessenwater?

De jaarlijkse uitgave van een gezin aan flessenwater hangt natuurlijk af van de gemiddelde consumptie per dag, het merk water en de gezinssamenstelling. We gaan bij deze berekening uit van de gemiddelde kostprijs van flessenwater : €0,60 per liter. Volgens het advies van het UZ Leuven zouden we dagelijks best 1,5 liter water nuttigen. Als we deze cijfers gebruiken voor een verschillende gezinssamenstellingen, dan komen we uit op volgende cijfers:

Alleenstaande:

1,5 liter per dag x €0,60 per liter = €0,90 per dag. €0,90 per dag x 365 dagen = €328,50 per jaar.

Koppel:

1,5 liter per dag x 2 personen = 3 liter per dag. 3 liter per dag x €0,60 per liter = €1,80 per dag. €1,80 per dag x 365 dagen = €657 per jaar.

Gezin van 4:

1,5 liter per dag x 4 personen = 6 liter per dag. 6 liter per dag x €0,60 per liter = €3,60 per dag. €3,60 per dag x 365 dagen = €1.314 per jaar.

Water is een basisbehoefte, en wanneer we kiezen voor flessenwater, kunnen de kosten snel oplopen. Een alleenstaande zou jaarlijks €328,50 kwijt zijn, terwijl een gezin van vier een indrukwekkende €1.314 zou uitgeven.

Wat kost een eigen waterzuivering met de optie gekoeld en bruisend water?

In een wereld waarin we steeds bewuster worden van onze consumptiekeuzes, is de optie van een eigen waterzuiveringssysteem met de mogelijkheid van gekoeld en bruisend water een verleidelijke overweging. Maar wat betekent dit voor je portemonnee op de lange termijn?

Initiële kosten

Allereerst, de initiële kosten. Afhankelijk van het type kraan dat je kiest, kan de prijs variëren. Echter, een goede schatting voor een hoogwaardig systeem, inclusief installatie en kraan, ligt rond de €2000. Dit lijkt wellicht een flinke uitgave in één keer, maar het is essentieel om deze kosten in perspectief te plaatsen.

Levensduur en langetermijninvestering

Wanneer we de kosten van een dergelijk systeem analyseren, is het cruciaal om de levensduur ervan in beschouwing te nemen. Goedkope systemen met inferieure materialen kunnen op de korte termijn weliswaar aantrekkelijk lijken, maar kunnen je op de lange termijn meer kosten, zowel financieel als in termen van betrouwbaarheid. Stel je voor: een goedkoop systeem dat na een jaar of twee defect raakt, vergt vervanging of frequente reparaties, wat extra onkosten en ongemakken met zich meebrengt.

Bij ons ligt dat anders. Wij zetten in op kwaliteit en duurzaamheid, gebruikmakend van de meest robuuste en betrouwbare materialen op de markt. Hierdoor mikken we op een levensduur van minstens 10 tot 20 jaar voor onze waterzuiveringssystemen. Als je de initiële kosten van €2000 uitsmeert over 10 jaar, komt dat neer op €200 per jaar, en als je het over 20 jaar bekijkt, is dat slechts €100 per jaar.

Wat met CO2 cartridges en onderhoud?

Bij het overwegen van een eigen waterzuiveringssysteem is het belangrijk om alle kosten in ogenschouw te nemen. Naast de initiële investering zijn er nog andere terugkerende kosten, zoals het vervangen van CO2 patronen en het onderhoud van het filtersysteem. Laten we deze nader bekijken.

De gemiddelde uitgave voor onze klanten die een onderhoud laten uitvoeren, komt op €140 per jaar + €37 voor een fles CO2. Dat is een extra €177 per jaar. Tellen we dat bij de initiële kosten, dan kom je uit op gemiddeld €327 per jaar : aankoop van een waterzuivering, met gekoeld en bruisend water, een 5-weg kraan, onderhoud én CO2.

Conclusie

Als we alle kosten in overweging nemen - van de aankoop van een hoogwaardige waterzuivering, een stijlvolle 5-weg designkraan, de installatie, tot aan het onderhoud en de CO2 - komt de gemiddelde jaarlijkse prijs van een waterzuiveringssysteem uit op €377. Dit is significant minder dan de eerder vermelde prijzen van flessenwater, die voor een alleenstaande op €328,50, voor een koppel op €657 en voor een gezin van vier zelfs op €1.314 per jaar uitkomen.

Wat opvalt is dat, ondanks de enigszins hogere startinvestering van het waterzuiveringssysteem, de besparingen op de lange termijn aanzienlijk zijn. En het gaat niet alleen om geld. Met een waterzuiveringssysteem vermijd je de moeite van regelmatige trips naar de winkel voor flessenwater, verminder je het plastic afval dat je produceert, bespaar je op transportkosten, en draag je positief bij aan het milieu.

Maar er is meer. Buiten de financiële berekening om biedt het waterzuiveringssysteem ook zuiver water voor de koffie, thee en het koken - iets wat bij de kosten van flessenwater niet werd meegerekend. Dit betekent dat je niet alleen bespaart, maar ook investeert in de kwaliteit van je drinken en eten.

Kortom, het kiezen voor een waterzuiveringssysteem is niet alleen een verstandige financiële keuze, maar ook een stap vooruit in duurzaamheid, gemak, en algehele levenskwaliteit.

Ga terug

Contacteer ons

Heb je vragen, suggesties of interesse in onze waterkoelers, waterfilters of multifunctionele bruisend water kranen? Onze medewerkers staan klaar om jou te helpen!

Logo Ameauré

Offertes, aanvragen en/of verzoeken om ter plaatse de mogelijkheden te bekijken, zijn gratis en vrijblijvend.

* Ik ga hierbij akkoord met de Privacy Policy van Ameauré.